Landhuis Boekesteyn is rond 1720 gebouwd voor Nicolaes Sautyn. Deze telg uit een machtige Amsterdamse koopvaardijfamilie liet bijbehorende grazige weidegronden veranderen in strakke tuinen met eendere vijvers.
Franse stijl
De geometrie voert de boventoon. Een symmetrische opzet met rechte lanen, geschoren hagen en veelvuldig gebruik van meetkundige figuren. Alles op zijn ‘logische’ plek. De naam Boekesteyn is dan nog niet officieel. In 1763 komt de buitenplaats in bezit van Salomon Dedel. Hij bouwt in 1770 een nieuw huis. Hij is degene die de definitieve naam geeft: Landgoed Boekesteyn.
Beuken
‘Boeke’ is oud-Hollands voor beuk. Volgens overlevering verwijst de naam Boekesteyn naar de vele beuken op het landgoed. Op het gazon aan de voorzijde van het landgoed prijken twee historische beuken als aanvullend bewijs.
Engelse landschapsstijl
De familie verkoopt het landgoed in 1785 aan Martinus Alewijn. Vanaf circa 1810 laten hij en zijn vrouw Margaretha Backer de tuinen herinrichten. De geometrische tuinen van Boekesteyn uit begin 18de eeuw voldoen niet aan het modebeeld. De overdadige decoratie met bosketten en compartimenten is té gekunsteld. De indeling is té stijf en onnatuurlijk. Gewoonweg passé! Delen van de 18de eeuwse centrale as blijven overigens wel bewaard.
De Engelse landschapstijl doet zijn intrede als tuinkunst op landgoed Boekesteyn. Met als belangrijke kenmerken slingerende paden, waterpartijen met grillig oeververloop, kronkelende beekjes en glooiende heuvels. Tot op de dag van vandaag een geliefd en gekoesterd landschap!
Personeel
In het laatste kwart van de negentiende eeuw worden aan de overzijde van het Noordereinde een rijtje dienstwoningen, een tuinmanswoning en een koetshuis met koetsierswoning gebouwd.
Asymmetrische toren
Opvallend zijn de grote vierkante toren met serre en terras, aan zuidzijde. Ze verbreken de symmetrie van het landhuis. Landgoedeigenaar Willem Röell voegde deze componenten toe, tijdens een verbouwing rond 1920. De dubbele halfronde stenen bordestrap is ook een ware blikvanger.
De geschiedenis van particulier familiebezit van Boekesteyn houdt op in 1950.
In 1992 kocht Natuurmonumenten Boekesteyn met Brambergen van het farmaceutische bedrijf Solvay-Duphar. Tegenwoordig wordt het landhuis van Boekesteyn verhuurd.
Op de buitenplaats staat de zeventiende-eeuwse boerderij Brambergen. In deze boerderij is Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek gevestigd.